Home

Er brandt een vuur in ons

Verwarmen - koken - genieten met pellets

Pelletkachel kopen

Dus je wil een nieuwe pelletkachel kopen. Hartelijk gefeliciteerd! Deze koopgids helpt je bij het selecteren en installeren van de juiste kachel voor jouw huis.

Je eerste stap zou moeten zijn om de grootte van de pelletkachel te bepalen die je nodig hebt. Het is een goed idee om de plattegrond van je huis te evalueren en deze samen met de geschatte afmetingen te schetsen van de ruimte waarin je je pelletkachel wilt plaatsen.

Soorten pelletkachels

Er zijn twee soorten pelletkachels waarin je kan investeren: vrijstaand en inzetbaar. Verschillende modellen zijn beschikbaar met een aantal verschillende opties, waaronder kleurkeuzes en of de kachel van onderaf of van bovenaf wordt gevoed.

Vrijstaande pelletkachels

Zoals de naam al doet vermoeden, worden vrijstaande kachels niet bevestigd aan een muur of een bepaalde locatie. Deze kachels kunnen overal in huis worden geplaatst. Omdat ze efficiënt branden en weinig tot geen warmte van buiten genereren, kunnen vrijstaande pelletkachels op slechts 2,5 cm afstand van elke muur worden geplaatst.

Hoewel dit type kachel een stroombron vereist, verbruikt het slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit bij een laag wattage. Hoewel het ideaal is voor het verwarmen van eenpersoonskamers, kan het ook worden gebruikt met een blazer voor meerkamerverwarming in huizen met één niveau. Vrijstaande pelletkachels zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden.

Inzet pelletkachels

Dit type pelletkachel vervangt een bestaande haard en maakt efficiënter gebruik van uw huisverwarmingsruimte. Terwijl normale haarden de meeste van hun opgewekte warmte de schoorsteen op sturen, houden pelletkachels meer warmte binnen in uw huis.

De meeste pelletkachels met invoegsel zijn modellen met onderinvoer. Dit betekent dat as in de loop van de tijd de neiging heeft zich op te bouwen in de kachel en de schoorsteen. Met een pelletkachel met insert moet u een jaarlijkse schoorsteenveger plannen en regelmatig professioneel schoonmaken om uw kachel in goede staat te houden en het risico op brand te voorkomen.

Pelletkachel prijzen

Over het algemeen ligt de prijs voor pelletkachels tussen €3.500 en €6.000.

De kosten voor het kopen van een pelletkachel verschillen per merk, type en geografische locatie. Omdat dit een populaire keuze is in koudere klimaten, zoals België, zijn er meer dealers die pelletkachels verkopen, en dus meer concurrerende prijzen.

U kunt ook geld besparen door online een pelletkachel aan te schaffen. Wanneer u op internet surft, moet u ervoor zorgen dat u werkt met een erkende dealer; anders kan de fabrieksgarantie ongeldig zijn.

Houd ten slotte rekening met de installatiekosten. Hoewel je met vrijstaande pelletkachels vrij eenvoudig aan de slag kunnen gaan, heb je misschien een professionele installatie voor een pelletkachel met inzetstuk nodig. Uitgaven variëren van €150 tot €400.

Verwarmingsvermogen en luchtcirculatie

Pelletkachels zijn perfect voor het verwarmen van eenpersoonskamers. Ze kunnen ook heel goed werken voor de verwarming van het hele huis, als u maar van tevoren plant. Als je je huis wilt verwarmen met een pelletkachel, zorg dan dat je een kachelmodel krijgt dat wordt geleverd met een blazer, waarmee je verwarmde lucht de kamer in blaast en in de omringende kamers, of rechtstreeks in je bestaande huis ventilatiesysteem.

De meeste pelletkachels worden geleverd met een interne computer die de warmteafgifte controleert en de pellettoevoer automatisch aanpast. Deze functie kan gunstig zijn voor diegenen die het moeilijk hebben om het onderhoud van de houtkachel bij te houden.

Meer advies over het kopen van een pelletkachel

Een pelletkachel kan een uitstekende investering zijn die geld bespaart en verwarming thuis aangenamer maakt. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen voordat je beslist welke kachel je wilt kopen.

Bekijk zeker ons E-book onderaan deze pagina voor meer informatie over de pelletkachels die je overweegt.

Stel jezelf voordat je een beslissing neemt de volgende vragen:

  • Heb ik een vrijstaande kachel of een inzetstuk nodig?
  • Wat is de totale oppervlakte van het gebied dat ik wil verwarmen?
  • Hoe reinig en onderhoud ik mijn pelletkachel? Heb ik professionele schoonmaak nodig?
  • Heeft de pelletkachel een garantie?
  • Welke functies en extra's heb ik echt nodig en waar kan ik zonder leven?
  • Beschikt de pelletkachel over een emissienormmerk?

Met de enorme verbeteringen in de technologie en de milieuvriendelijkheid van pelletkachels, en de kosten van deze kachels en de vereiste brandstof die afneemt, is dit het perfecte moment om te investeren in een pelletkachel voor uw huis.